Zatürre, bir çeşit akciğer iltihaplanmasıdır.Tıp dilinde zatürrenin diğer adı pnömonidir.Her yaştaki çocuk zatürreeye tutulabilirse de, hastalık en çok 1 yaşma kadar bebeklerde görülür. Hastalığın 3 çeşidi vardır; Lopçuk zatürreesi ya da bronkopnömoni: yatmaya bağlı zatürree ya da hipostatik pnömoni (sürekli arkaüstü yatmak zorunda olan çok hasta ve yaşlı kimselerde görülür); lop zatürreesi (bütün bir akciğer lobunun iltihaplanması). Lopçuk zatürreesi bazen kızamığın iltihabı olarak ortaya çıkar (çocuğunuz kızamık geçiriyorsa, döküntülerin gelişmesinden bir iki gün sonra iyileşmiyorsa ya da aşırı soluk darlığı çekiyorsa ve inatçı bir öksürüğü varsa, doktoruyla konuşun); aynı biçimde ender olarak, bir grip, boğmaca, kuşpalazı, bronşitten sonra, hatta çocuğun direncinin zayıfladığı şiddetli bir soğuk algınlığından sonra ortaya çıkabilir. Çocuk önemli bir boğulma tehlikesi geçirdiği ve pis ya da bulaşık su yuttuğu zaman da oluşabilir.Zatürreenin öbür iki biçimi, bazen kusmaların ve çırpınmaların ardından, apansızın başlar.
Zatürrenin Tedavisi :
Çocuğunuzda zatürreeden kuşkulandığınızda doktorunu çağırmanız gerekir.Zatürree eskiden, sık sık ölümle sonuçlanan bir hastalıkken, günümüzde antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilmektedir. Doktoru beklerken, çocuğunuzun soluk almasına yardımcı olmak için sırtını yastıklarla yükseltin: kaynayan bir çaydanlıkla odanın havasını nemli tutun kaynayan bir çaydanlığın bulunduğu bir odada çocuğunuzu sakın yalnız başına bırakmayın.
Zatürreenin hafif biçimleri, evde ağızdan verilen antibiyotiklerle tedavi edilebilir; ama ciddi biçimlerinde çocuğun hastaneye yabrıiması gerekir.Yutabileğinden daha çok miktarda antibiyotik alması gerekecek, bunlar ya damardan ya da kalçadan yapılan iğnelerle verilecektir.kas İçine yapılan İğnelerin yeri uzun süre ağrıdığı İçin. doktorlar damar yoluyla İlaç vermeyi tercih etmektedirler.
Çocuğunuza ayrıca, akciğerinin enfeksiyona uğramış yanının temizlenmesi için fizik tedavi de uygulanacaktır. Zatürre olan çocuk genellikle iki üç gün içinde iyileşir ve hastalık yinelemez.