Yusuf Kemal Bey 7 Şubat 1922″de, beraberinde Yusuf Hikmet Bey (Bayur), Özel Kalem Müdürü Ferit Bey, hukuk uzmanı Münir Bey ve Katip Kemal Bey”den oluşan bir heyetle istanbul”a doğru yola çıktı. Heyet İzmit”e vardığında İstanbul Hükümeti, grubu karşılamak üzere özel bir tren gönderdi. Yusuf Kemal Bey 15 Şubat”ta İstanbul”a vardığında, halkın büyük ilgisiyle karşılandı.
Osmanlı Hükümeti”nin Dışişleri Bakanı Ahmet İzzetPaşa, Yusuf Kemal Bey“in ziyaretiyle birlikte Ankara ve İstanbul arasındaki buzların çözülebileceğine inanıyordu. Yusuf Kemal Bey de Sultan Vahdettin”in Ankara Hükümeti”ni tanıması durumunda, istanbul Hükümeti”ni de Avrupa”da temsil etme imkanı doğacağını düşünüyordu. 20 Şubat günü Ahmet İzzet Paşa, Yusuf Kemal Bey”i kaklığı otelde ziyaret ederek Sultan Vahdettin”in kendisiyle görüşmek istediğini bildirdi.
21 Şubat 1922″de Ankara Hükümeti”nin Dışişleri Bakanı Yusuf Kemal Bey, Sultan Vahdettin tarafından kabul edildi. Görüşmede Sadrazam Tevfik Paşa da bulunuyordu.Yusuf Kemal Beygörüşmede, Vahdettin”in Millet Meclisi”ni meşru hükümet olarak tanımasını istedi. Ancak Sultan Vahdettin”in bu isteği kabul etmemesi üzerine, Yusuf Kemal Bey Saray”dan ayrıldı. Yusuf Kemal Bey daha sonra Sultan Vahdettin”in bu görüşmedeki tavrı için yanılgılarını görebilmesi için gözlüğe ihtiyacı var yorumunu yaptı.
İstanbul Hükümeti ve Sultan Vahdettin, Ankara”nın Avrupa nezdinde etkin girişimlerde bulunmasından rahatsız olmuştu. Yusuf Kemal heyetinin Ankara”dan hangi talimatlarla İstanbul”a geldiği ve Avrupa”da hangi görüşleri ortaya koyacağını öğrenmek için bir komplo düzenlendi.
Kemal Bey“in kayınpederinin evine giren Osmanlı Hükümeti ajanları, Yusuf Kemal Bey“in valizini gizlice açtırıp Ankara Hükümeti”nin talimatlarını içeren gizli belgelerin kopyalarını aldılar ve 6 Mart günü istanbul”daki ingiliz Yüksek Komiseri Rumbold”a ulaştırdılar. Onlar da bu belgeleri vakit geçirmeden Londra”ya, Lord Curzon”a gönderdiler. İstanbul Hükümeti”nin bu tavrı, Ankara ile ilişkilerini iyiden iyiye kopardı. Mecüs”teki görüşmelerde, istanbul Hükümeti üyelerine hakarete varan sözler sarf edildi ve hatta Vahdettin”le görüştüğü için, Yusuf Kemal Bey de eleştirildi. Bunun üzerine Mustafa Kemal Paşa, Yusuf Kemal Bey“e Saray”la görüşmesi için yetki verildiğini açıkladı.Ancak istanbul Hükümeti”nin Ankara karşıtı çalışmaları bununla kalmadı. Yusuf Kemal Heyeti”nin Avrupa”da-ki temaslarının etkisini kontrol altında tutmak adına, Ahmet izzet Paşa başkanlığında ayrı bir heyet de ingiliz subaylarla birlikte, Yunan toprakları üzerinden Londra”ya gönderildi, iki heyetin Avrupa”daki temasları neredeyse art arda geliyordu, Örneğin Lord Curzon”la görüşmeler iki gün arayla yapıldı. Ancak bu görüşmelerden hiçbir başarılı sonuç elde edilemedi. Görüşmeler sonrası Ankara, İngiltere”nin siyaseten de Yunanistan”ın yanında olduğunu net bir şekilde öğrenmiş oldu.
sevgili arkadaşlar bu yazı oldukça yanlı ve yüzeysel yazılmıştır. Lütfen tarih ilmi gerçekleri aydınlatmak içindir, çarpıtmak tarihçiye yakışmaz.
Ne alakası var arkadaşım 🙂 bu yazılar araştırmalar doğrultusunda derlenerek yazılmıştır.