YOU TUBE YÜZLERİ GİZLEYECEK
Google‘ın yeni planına göre, You Tube üzerinden yayınlanan videolardaki yüzler, artık istenildiği taktirde sansürlenebilecek. Özelikle protesto ve gösteri videolarında kimliklerinin deşifre olmasını istemeyen kişilerin bu sayede rahat edecekleri düşünülüyor. Bir süredir dünya çapındaki benzeri video paylaşım sistemleri üzerinde araştırma yapan You Tube, hiçbir sitede kimlik gizleme opsiyonu olmadığını gördü.
insan hakları kampanyaları başta olmak üzere, istediklerini dile getirmekte zorlanan insanlar için hazırlanan sistem, hali hazırda bulunan You Tube penceresine eklenecek “Blur All Faces” kutusu ile kullanılabilecek. You Tube‘dan yapılan açıklamaya göre bu yeni sistem sadece politik devalarla ilgili koruma sağlamakla kalmayacak.
Aslında görülmemesi gereken vahşet içeriklerinin rahatlıkla kapatılabilecek olması ya da içerisinde çocukların bulunduğu ve bir anda gözler önüne serilmemesi gereken videoların da bu sistem ile çok daha kullanışlı bir hale geleceğine inanılıyor.
YAZARLAR WIKIPEDIA ‘DAN KAÇIYOR
Wikipedia‘ya katkıda bulunan editör ve yönetici sayılarında büyük azalma gözleniyor. Resmi Wikimedia konferansı Wikimania’dan gelen duyumlara göre gönüllü yazarlık düşüşte. En büyük makale sayısına sahip ingilizce Wikipedia‘da ayda 5 ya da daha fazla giriş yapan editör sayısı 2007 yazında 50.000 iken bugün 30.000’e düşmüş durumda.
2005 yılının Ekim ayında Wikimedia 67 yönetici seçmişti. O güne kadar bu rakam hep 50 civarında seyretmiş ve 40’ln altına düşrnernişfi. Bugünlerde bu rakam tek haneli. Wikimedia bu sorunun üstesinden gelmek için harekete geçmiş durumda. Kuruluş yeni bir WYSIWYG metin editörünün beta testlerini yapmayı planlıyor.
Bu editör yeni yazarların daha kolay katkıda bulunmasını sağlayacak. Ayrıca sitenin tasarımında ziyaretçilere metinlerin değiştirilebileceğini belli eden değişiklikler de düşünülüyor.
YANDEX ‘TEN ÜNİVERSİTE REHBERİ
Yandex, üniversite adaylarının tercih yaparken üniversiteler hakkında araştırma yapmasını kolaylaştıran Üniversite Rehberi’ni hizmete soktu. Üniversite adaylarına özel olarak hazırlanan bu sayfalarda Türkiye’deki tüm üniversiteler ve bölümleri hakkında bilgi bulmak mümkün.
Bölüm, şehir, üniversite, puan türü ve başarı sırası filtreleri kullanılarak aranılan bölümlerin geçtiğimiz seneye ait kontenjan, taban puanı, başarı sırası gibi bilgilerine kolaylıkla ulaşılabiliyor. Ayrıca üniversitelere özel sayfalarda her bir üniversite hakkında tanıtıcı bilgi, fotoğraflar, iletişim bilgileri ve daha fazlası da bulunuyor.
Bunun dışında, Yandex‘te bir üniversiteyi ya da üniversitenin kısa adını arattığınızda da söz konusu üniversite hakkında özet bilgilere ulaşılabiliyor.
Bilgi için: www.yandex.com.tr