tarihinde yayınlandı

WordPress Tema Optimizasyonu 2

1- Parçalanmış Paketler ile Hızlanın
Web siteniz  açılış anından önce bütün dosyaları hazırlayarak gönderir ve site açılmaya başlar.  Php flush kodu sayesinde ilk önce header.php dosyası tarayıcıya gönderilir bu sayede css ve script dosyaları hazırlanır ve tarayıcıya gelir gelmez gösterilir bu sayede açılış hızı artar ve süre kısalır.
[cc lang=”php”]

[/cc]
tagından hemen sonra yerleştirin
[cc lang=”php”]

[/cc]
2- Css Sprite ile HTTP İsteklerini Azaltın
Css sprite tekniği sizin tüm sayfalarda yani tasarımda kullandığınız resimleri birleştirerek tek sorgu haline getirip site hızını artırmaya yarayan bir tekniktir.
Css Sprite’dan önce
[cc lang=”css”]
.social ul li.rss a {background:url(images/rs.png) left top no-repeat;}
.social ul li.tw a {background:url(images/tw.png) left top no-repeat;}
.social ul li.fb a {background:url(images/fb.png) left top no-repeat;}
.social ul li.rss_email a {background:url(images/em.png) left top no-repeat;}
.social ul li.friend a {background:url(images/ff.png) left top no-repeat;}
.social ul li.gpluss a {background:url(images/gplus.png) left top no-repeat;}
[/cc]
6 ayrı buton için 6 ayrı HTTP isteği ile 6 ayrı resim çağırılıyor.

Css Sprite’dan sonra
[cc lang=”css”]
.rss a {background-position: -0px -0px;}
.tw a {background-position: -0px -42px;}
.fb a {background-position: -0px -84px;}
.rss_email a {background-position: -0px -126px;}
.friend a {background-position: -0px -168px;}
.gpluss a {background-position: -0px -210px;}
[/cc]
Yukarıdaki örnekte altı farklı resim için tek bir http isteği yapılmış ve css kodlarıda daha az yazılmış.

CSS sprite tekniğini uygulamak için bir sürü araç kullanabilirsiniz. Bu araçlara google de aramak yaparak ulaşabilirsiniz. CSS Sprite Yöntemi ile hazırlanmış bir menü örneğini görmek için CSS Sprite Menü makalesini okuyabilirsiniz.

3- Css’leri Verimli Kullanın
Verimli kodlarla oluşturulmuş bir css dosyasının boyutu daha ufak olacağından sunucunuzun dosyayı gönderme hızı ve tarayıcıların biçim dosyasını yorumlama süresi kısalacaktır.

Hatalı Kullanım
[cc lang=”css”]
.era {
float: left;
color:
margin: 20px 10px 20px 10px;
padding-top:3px;
padding-bottom:2px;
padding-left:5px;
padding-right:5px;
}
[/cc]
Verimli Kullanım
[cc lang=”css”]
.era {float:left; margin: 20px 10px; padding: 3px 5px 2px}
[/cc]
Web tasarımda optimizasyonun en iyi şekli en az kodla daha çok iş yaparak olur. Yukarıdaki örnekte değer atanmamış “color:” girdisi bu nedenle kaldırılmıştır. “era” isimli elementin margin ve padding kodlari mantıklu kullanım ile azaltılmış ve boş alanlar kaldırılmıştır. Verimli kullanım (58 byte) kod üsttekine(149 byte) olarak ölçülmüş.

4- 404 hata sayfalarını silin
Web sitenizde zamanla yapılan eklentiler, eklenen içerikler ve silinen içerikler kalıntılar bırakabilir. Bunlar direk olarak google veritabanından silinmez ve 404 olarak kalır. Bu sayfaları tespit etmek için www.webpagetest.org sitesinden raporları açın. Kırmızı olarak belirtilmiş dosyaları kaldırın.

5- Mobil Cihazlar için tema kullanın
Cep telefonu ve benzeri mobil cihazlar düşük hızda internete bağlanırlar. Bunlar için farklı bir tema hazırlanmalı ve direk içeriğe yönlendirilmeliler. Bilgisayar için hazırlanmış bir tema telefonda çok geç açılabilir.

Daha fazla bilgi için WordPress Hızlandırma Rehberini mutlaka okuyun…

tarihinde yayınlandı 1 Yorum

VeriTabanı Optimizasyonu

veritabanı optimizasyonuMerhaba değerli WordPress severler…

Bu makalemizde WordPress Hızlandırma makale serisinin 3. konusu olan WordPress Veritabanı Ayarlamaları hakkında sizlerle bu konuda bildiklerimi paylaşacağım.

Veritabanı Optimizasyonu

1 Kullanılmayan/Kaldıldırılmış Eklentilerin Artıklarını Kaldır

Clean Options, bu eklenti sayesinde veritabanımızda zaman içerisinde kurup daha sonra işe yaramadığı için veya herhangi bir sebeple WordPress sistemimizden kaldırdığımız çeşitli eklentilerin Veritabanında bıraktığı çöpleri bizlere liste şeklinde göstererek silmemize yardımcı olur.  Lakin silmemiz için bize gösterdiği bazı Veritabanı satırlarının halen kullanılabildiğini unutmayın. Sonuçta kul yapısı hata verebilmesi doğal 🙂 O yüzden listedeki satırları henüz silmeden, O listenin adını Google amcadan aratarak hangi eklentilere ait olduğunu öğrenin. Eğer şuanda kullandığınız herhangi bir eklentiyle alakalı değilse silin gitsin.

2 Veritabanı’nı Düzenleyen Eklentiler Kullanın

Wp-Optimize eklentisi WordPress sisteminizin gereksiz yazı versiyonlarını (Post Revisions), Sistem tarafından otomatik olarak kayıt edilen taslaklar, Spam yorum olarak listenizde bekletilen yorumlar ve canınızı sıktığı için onaylamadığınız yorumları listeleyerek sizin onayınızla beraber tarihe gömen, bu işlemleri yaparken PhpMyAdmin ile muhattap olmadan direk olarak veritabanına sorgu göndererek işini halleden bir eklentidir.

Eklenti ile temizleme işlemini bitirdikten sonra pasif hale getirin ve sitenizin indexlenme yoğunluğuna bağlı olarak ortalama Ay/1 işlem şeklinde çalıştırabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için WordPress Hızlandırma Rehberini mutlaka okuyun…

tarihinde yayınlandı 1 Yorum

WordPress Güvenlik

WordPress Açıkları

wordpress Hızlandırma
1 Gereksiz Yazı Versiyonlarını Kaldırın (Post Revisions)
WordPress Post Revisions özelliği sitenizde yayınladığınız her makalenin birden fazla ( 5 adet) örneğini veritabanında saklayan bir WordPress fonksiyonudur. Yayınladığımız her makale için 5 tane örneğinin tutulduğunu varsayarsak 100 adet makale için veritabanında 500 adet makale olduğu gerçeği ortaya çıkar, ki bu pek iyi bir şey değil. Bu fonksiyon wordpress genel ayarlarının saklandığı wp-config.php dosyasında bulunur ve küçük kodlama satırı ile işlevsiz hale getirilebilir.

wp-config.php dosyasına eklenecek kod satırı.

[cc lang=”php”]

[/cc]

2 WordPress Sürüm Bilgisi ve RSD Bağlantısını Silmek
Sitemizdeki tüm sayfaların başında wordpress sistemi tarafından otomatik bir şekilde oluşturulan sorgular bulunur. Bu sorguların çoğumuz için bir anlam taşımadığı bilinen bir gerçektir. Bu ekstra özellik için yapılmış gereksiz sorguların başında WordPress Sürüm Bilgisini gösteren kod ve WordPress RSD bağlantısını ifade eden sorgulardır. RSD sorgusu masaüstü makale yazmak için kullandığımız araçların işine yaramakta eğer böyle bir işlemde bulunmuyorsak buna gerek demektir.
Sistemin yavaşlamasına sebep olan bu gereksiz sorguları kaldırmak için “functions.php” dosyasına aşağıdaki kodları yazalım.

Versiyon Sorgusunu Kaldır

[cc lang=”php”]
remove_action(‘wp_head’, ‘wp_generator’);
[/cc]

RSD ve WLW Sorgusunu Kaldır

[cc lang=”php”]
remove_action(‘wp_head’, ‘wlwmanifest_link’);
remove_action(‘wp_head’, ‘rsd_link’);
[/cc]

Daha fazla bilgi için WordPress Hızlandırma Rehberini mutlaka okuyun…

tarihinde yayınlandı 9 Yorum

Resimli Rasgele Yazılar Kodu (WordPress 3’ü bir arada)

Merhaba Arkadaşlar…

WORDPRESS 3’Ü BİR ARADA
wordpress resimli benzer yazilar

Bu makalemde sizlere WordPress için çok aranılan bir kod olan Resimli Rasgele Yazılar kodunu anlatacağım. Aslında her gerekli kod için bunun da eklentileri var ama bazı wordpress kullanıcıları eklenti yerine kod kullanmayı tercih ediyor.

Bu kod sayesinde sadece ufak bir bir kod değişikliği ile Resimli Rastgele Yazılar, Resimli Son Yazılar ve herhangi bir kategoriden son yazıları veya rastgele yazıları çekebilirsiniz. İşte çok fonksiyonlu bu kodun adını ben “WordPress 3’ü bir arada” yada in english “wordpress 3 in 1” olarak belirledim.

Şimdi size kodları ve satır satır açıklamalarını yapacam.
[cc lang=”php”]

İlginizi Çekebilir…

[/cc]

    • 3-6 Satırları arasında ki kod sayesinde query ile Rasgele Yazıları çekmek için komut veriyoruz. orderby=rand&showposts=5kodu rasgele olarak 5 yazı çekmemizi sağlıyor. “5” çekilecek yazı sayısını “rand” yazıların rasgele çekilmesini sağlar.
      -Eğer “rand” yerine “comment_count” yazarsak en çok yorum yapılan yazıyı getirir.
      -Eğer “rand” yerine “new” yazarsak en son 5 makaleyi gösterir.
      -Eğer “orderby=rand&showposts=5” koduna birde “cat=10(’10’ kategori ‘id’ numarasını ifade eder.) kodunu eklersek cat=10&orderby=rand&showposts=5” o zaman kategori numarası ’10‘ olan kategorinin 5 tane makalesini rastgele görüntüler. İsterseniz “rand” yerine “new” yazıp bunu son  5 yazı yapabilirsiniz.
    • 7-11 Satırları arasındaki kod sayesinde makalenin resmini çekiyoruz. Resmin classs sınıfının adı “rasgele_image“. style.css dosyası içerisinde bu sınıfa değer vererek şekillendirebilirsiniz. array(50,80) resmin en ve boyunu belirler. Eğer makalenizde öne çıkarılmış resim yoksa, temanızın klasründe bulunan images dosyasından “resimyoksa.png” isimli resmi gösterir.
    • 13. Satırdaki kod sayesinde ‘20‘ karekterlik yazı başlığını çekiyoruz. 20 sayısını değiştirerek başlık uzunluğunda değişiklik yapabilirsiniz.
    • 14. Satırdaki kod yazı içeriğinin özetini göstermektedir. Özetin uzunluğu 10 kelime olarak belirtilmiştir. Değişiklik yapabilirsiniz.

Eğer temanızda jquary desteklenmiyorsa bu script çalışmaz. O zaman alttaki kodu header.php sayfanızın içerisine </head> tagında önce yapıştırın.

[cc lang=”php”]
[/cc]

Karşılaşacağınız sorunları yorum olarak bırakın. Hepsi bu kadar…