tarihinde yayınlandı

Sosyal Medyanın Gerçek Yüzü

Merhaba arkadaşlar…
Bu yazımda sizler için sosyal medyanın önde gelen sitelerinin gerçek yüzlerini araştırarak sizlerin huzuruna sunuyorum. Facebook, Twitter ve YouTube gibi sitelerin iç dünyasını sizin önünüze seriyorum.

Facebook Mavisi
Facebook’un çoğunlukla mavi ve beyaz renklerden oluşan bir tasarıma sahip olmasının ardında Mark Zuckerberg’in renk körü olması gerçeğinin yattığını biliyor muydun?

140 Karakter Sınırı
Twitter’ın kullanıcılara tweet başına 140 karakter sınırlama koymasının sebebi, aslında bu platformun 2006 yılında kurulduğunda. ilk başta SMS üzerinden çalışmasının planlanmasıydı.

Janet Jackson ve YouTube
YouTube’un temelleri bir çöpçatanlık sitesiyle atılmıştı. Kuruculardan Jawed Karim, Janet Jackson’ın kıyafetinin açıldığı bir videosunu internette bulamayınca YouTube’ü kurdu.

tarihinde yayınlandı

Sosyal Medya Terimleri

Merak edilen Sosyal Medya Terimleri

Hayatı okurken karşılaşabileceğin terimlerin açıklamalarını burada bulabilirsin..

Sosyal ağlar artık hayatın değişmez bir parçası, bu sayfalarda da sıklıkla kendilerine yer buluyorlar. Bu mecraların kendilerine has bir dilleri ve özel terimleri de oluştu. Sosyal medyaya hakim olman ve bu dile yabancı kalmaman için en can alıcı terimleri derledik..

Sosyal Medya da Video ve Önemi

Hashtag
İstediğin kelimenin başına # (Windows ve Mac’te ALT+3 tuşları) yazarak onu tıklanabilen bir bağlantıya çevirebilir ve hashtag teknolojisine sahip sosyal paylaşım sitelerinde arama yapabilir, bu konuda kim ne söylüyor görebilirsin.

internet meme / Furya
Video, metin ve fotoğraf halinde yaygın olarak internet alt kültüründe kullanılırlar. Türkçe ‘miğm’ şeklinde okunan bu kavrama günümüzde en büyük örnek olarak ‘Harlem Shake’ videosu gösterilebilir. Yazılı olan örneklerinde ise gerçekçi durmayan bir yazıya ‘napak inanak mı kanka?‘ cevabı ve YouTube’deki  ‘Arif’in Manchester’a attığı golü arıyordum, bu videoya nasıl geldim?‘ yorumları gösterilebilir. Buna ek olarak Image Macro denilen başka bir mefhum vardır. Fotoğraflar üzerine yazı yazılarak, güldürme amacıyla yapılırlar.

+1
Mevzubahis yoruma katıldığını, yorumu yapan kişiyle mutabık olduğunu belirtir. ‘@’ işareti sonrası kişinin ismini yazmanız, sadece ona yazdığınızı belirtir. Mesela ‘@Hüseyin +1’ yazman onunla hemfikir olduğunu gösterir.

Troll
ilk kez 1990’Iarın başında BBS isimli forum türlerinde terim olarak kullanılmıştır. Kökeni troll ile balık avlamaya dayanır. Troll‘ler saçma sapan yorumlarıyla sizden olumsuz bir tepki beklerler. Örneğin bir topluluk Michael Jackson’ın ne kadar iyi bir sanatçı olduğunu konuşurken ‘deri rengini açtırıp, aslını inkar etti, onu dinleyenler de onun gibidir’ diyen kişi bir troll‘dür.

RT / Retweet
Twitter’da beğendiğin bir tweet’i takipçilerinin görmesini istiyorsan, profilinde paylaşmana yarar. Örneğin kan aranıyor duyurularını bu şekilde ‘kopyalaman’ daha çok kişiye ulaşmalarını sağlar.

Kısaltmalar
LOL, Loud out laughing, yani sesli gülmek manasına gelir. Slm ise ‘selam’ kelimesinden sessiz harflerin atılmasıyla oluşmuştur. ‘Kib’ ise kendine iyi bak’ın kısa halidir. Bu şekilde konuşanlara genelde hoş gözle bakılmaz.

tarihinde yayınlandı

Facebook Gizlilik Ayarları

Facebook Gizlilik Ayarları

Facebook Gizlilik Ayarları

Facebook’un karmaşık noktalarından biri, hiç şüphesiz Gizlilik Ayarları. Sürekli değişen gizlilik politikası yüzünden, çoğu kullanıcı Facebook Gizlilik Ayarlarını nasıl yapacağını bilemez.

Facebook’ta sağ üst köşede yer alan ters ok işaretine tıklayarak çıkan menüden Gizlilik Ayarları‘na girin.

Facebook Gizlilik Ayarları
Temel gizlilik ayarı olarak, Herkese Açık, Arkadaşlar ve Özel seçeneklerini göreceksiniz. Detaylı bir gizlilik ayarı için Özel seçeneğini işaretleyin.

Facebook Gizlilik Ayarları
Özel gizlilik ayarları penceresinde, gönderdiğiniz paylaşımları “Özel” olarak işaretlediğinizde bunu kimlerin görebileceğini seçmelisiniz. Bu noktada en kullanışlı yöntem, çok yakın ve samimi arkadaşlarınız için bir liste hazırlamanız. Yeni bir fotoğraf veya özel durum paylaştığınızda bunun sadece o listede yer alan arkadaşlarınız tarafından görünmesini istiyorsanız, paylaşımın altındaki gizlilik bölümünde “Özel” seçeneğini işaretlemelisiniz. Eğer 2. Maddede gösterdiğimiz otomatik gizlilik ayarında Özel seçeneğini seçili bırakırsanız tüm paylaşımlarınız otomatik olarak “Özel” gizlilik ayarıyla yayınlanır.

Facebook Gizlilik Ayarları
Ekranın alt yarısında 5 ayrı gizlilik ayarı daha göreceksiniz. Nasıl Bağlantı Kurarsın seçeneği ile sizi Facebook’ta kimlerin bulabileceğini ayarlayabilirsiniz. Ayrıca, arkadaş listenizde olmayanların size mesaj atmasını da engelleyebilirsiniz. Böylece yabancılar tarafından rahatsız edilmeden Facebook’un tadını çıkarabilirsiniz.

Facebook Gizlilik Ayarları
Zaman Tüneli ve Etiketleme bölümü, gizliliğine önem verenler için önemli bir seçenek. Burada, arkadaşlarınızın sizden habersiz duvarınıza bir şey yapıştırmasını engelleyebilirsiniz. Böylece görünmesini istemediğiniz fotoğraflar, sizi etiketlemiş olsalar bile, siz izin vermeden duvarınızda veya albümlerinizde görünmez. Kontrol tamamen sizde olur.

Facebook Gizlilik Ayarları
Uygulamalar, Oyunlar ve internet Siteleri ayarlarını ise daha önce abone olduğunuz oyunlardan hesabınızı silmek için kullanabilirsiniz. Ya da Twitter veya Foursquare gibi uygulamaların Facebook hesabınıza ulaşması için verdiğiniz izinleri buradan geri alabilirsiniz. Böylece, Facebook’ta paylaştıklarınızın aynı anda Twitter’de da yayınlanarak spam oluşturmasını engellemiş olursunuz.

Facebook Gizlilik Ayarları
Facebook Reklamları kısmındaki seçeneği “Hiç kimse” olarak işaretlerseniz. Facebook sizin adınızı kullanarak arkadaşlarınıza reklam gönderemez.

Facebook Gizlilik Ayarları
Engellemeleri Yönet seçeneği, en çok ihtiyacınız olacak bölümlerden biri. Burada, sizi rahatsız eden insanları engellenmişler listesine ekleyebilir veya o listeden çıkarabilirsiniz. Ama daha da önemlisi size devamlı davetiye ve haber göndererek keyfinizi kaçıran uygulamaların isimlerini engelli uygulamalar listesine ekleyerek, bu uygulamaların Spam’larınden sonsuza kadar kurtulabilirsiniz.

tarihinde yayınlandı

Facebookun yeni evi akıllı telefonlar

Yayınlandığı ilk 10 günde 500 bin adet indirilen Facebook Home, Android işletim sistemli akıllı telefonların ana ekranını Facebook ile birleştirerek farklı bir deneyim ortaya çıkartıyor.

facebook home

Facebook Home‘u tanıtmadan önce, uzun süre telefon mu, işletim sistemi mi, yoksa bir arayüz mü olduğu anlaşılamamıştı. 4 Nisan’daki tanıtımda, yeniliğin Android işletim sistemli telefonların ana ekranının yerini alan bir arayüz olduğu ortaya çıktı.

12 Nisan’da ABD’de piyasaya çıkan Facebook Home, Android Jelly Bean ve Ice Cream Sandwich kullanıcılarına da 15 Nisan’da sunuldu. HTC First adlı telefonla tanıtılan Home’un birkaç ay içerisinde tabletlerde de kullanılacağı açıklandı.

Facebook’un bir diğer açıklaması ise her ay bu yazılımın güncellenerek özelliklerin artacağı ve daha fazla cihaza erişeceği yönünde oldu.

tarihinde yayınlandı

Facebook Home

Facebook HomeHome şu anda Android telefonların uygulama mağazası olan Google Play’den indirilebiliyor:

Bunun için akıllı telefonda en güncel Facebook ve Facebook Messenger yazılımlarının bulunması gerekiyor. ilk kez çalıştırıldığında, bir seferliğine denemek ya da her zaman kullanma seçeneği de kullanıcılara sunuluyor.

Home arayüzünün ana ekranı Facebook’taki fotoğraflar ve iletileri akıllı telefonlara taşıyor. Ayrıca, yeni bir uyarı sistemi taşıyan Facebook Home, uyarı mesajları arasında gezinebilmenizi sağlıyor.

Ana ekrandan bir parmak hareketiyle uygulamalara geçilebiliyor.

tarihinde yayınlandı 1 Yorum

Sosyal Medya da Video ve Önemi

Sosyal Medya da Video ve Önemi

Arkadaşlarınızla gezip tozarken videolarda çekiyorsunuz ama bu videoların içinde Facebook‘ta ya da You Tube‘da yayınlamak istemediğiniz küçük kareler de yer alıyor değil mi? Belki videoda görünmek istemeyen bir arkadaşınız, belki duyulmasını istemediğiniz bir söz. Hatta çoğu zaman videonun başında’ veya sonunda, video kamerayı açıp kapamak için görüntüye girip çıkmak da çok acemice görünür. Oysa tüm bunları çok basitçe videodan çıkarıp sosyal medyaya temiz bir video yüklemek mümkün.

Sosyal Medya da Video ve Önemi

Tek ihtiyacınız olan, Microsoft’un Windows işletim sistemi ile beraber sunduğu ve bilgisayarlarınızda yüklü olan, yüklü değilse de ücretsiz şekilde yüklenebilen, “Windows Live Movie Maker” yazılımı. Yazılımı açtıktan sonra, bilgisayarınızda kayıtlı olan videonuzu tutup programın penceresi içine sürükleyin. Pencerenin sağ tarafında film şeritleri içinde videonuzun akışını göreceksiniz. Burada bir noktaya tıkladığınızda, videonun hangi bölümü olduğunu sol taraftaki görüntüden ayarlayabilirsiniz. Şimdi yapmanız gereken, ekranın üstündeki menüden, ne yapmak istediğinizi seçmek.

Eğer videonun bir bölümünü çıkarmak istiyorsanız, üst menüden “edit” bölümünü seçin. Çıkarmak istediğiniz bölümün başına gelip yukarıdaki menüden “Split” tuşuna basın. Sonra çıkarmak istediğiniz bölümün sonuna gidip Split tuşuna tekrar basın. Artık sağ tarafta, ana video akışından ayrılmış bir parça göreceksiniz.

Bunun üzerine sağ tuş la tıklayıp “Remove” seçeneğine tıklayın. Tebrikler, videonuzdan, istemediğiniz bölümü attınız. Şimdi dilerseniz, En üstteki menüden, “Visual Effects” ile videonuza ilginç efektler de ekleyebilirsiniz, hatta rengi ve ışığı ile oynayıp daha güzel görünmesini de sağlayabilirsiniz. Tüm değişiklikleriniz bitince, videonuzu kaydedin. Üst menüdeki “Home” sekmesinde, videonuzu Facebook‘a gönderme opsiyonunu da göreceksiniz.

Artık sizi kimse tutamaz.

tarihinde yayınlandı

Sosyal Medya Etiği

Sosyal Medya Etiği

Dikkat etmeniz gerekenleri kısaca şöyle özetleyebiliriz.

1-Fotoğraf paylımı

Artık herkesin elinde akıllı bir telefon ve 3G bağlantısı olduğu için fotoğraf paylaşırken, herkesin kolayca çekip internete yüklediği “klişe” fotoğraflar çok ilgi çekmeyecektir. Örneğin yemek masasında arkadaşlarınızla poz verdiğini fotoğraflarla sadece buluşmanıza kimlerin geldiğini ve nasıl bir ortamda bulunduğunuzu merak eden yakın arkadaşlarınızın birkaç saniyelik ilgisini toplayabilirsiniz. öte yandan, sosyal ağlarda artık “havuza girdim, denizde yüzdüm, havaya sıçradım, ayağımın ucundan manzara, dostlarla yemek keyfi” kıvamında fotoğraflar artık itici bulunmaya başlıyor. O kadar çok insan bu klişe fotoğraflardan çekip paylaşıyor ki bu tarz fotoğrafların artık espirisi kalmadı, hatta klişe oldu. Hatırlarsanız, yaz aylarında sosyal medyada “bu yaz deniz, kum, güneş fotoğrafı koyanlara tavır koyalım” söylemi bile yükseldi. Bu yüzden bir fotoğraf yayınlamadan önce kendinize şunu sormanız lazım: “Bu fotoğraf, ne kadar orijinal ve ne kadar yaratıcı bir poz içeriyor?”

Elbette, Facebook bir sosyal ajanda ve arkadaşlarınızla gezip tozarken, yemek masasında veya diğer ortamlarda klasik pozlarınız da olacak ancak sosyal medya fenomeni olmak için bundan çok daha fazlasına ihtiyacınız var ve gerisi sizin yaratıcılığınıza kalıyor. Boğaz’da yürürken bir manzara bulup önüne geçerek, kameraya gülümseyerek Japon turist pozu vermek yerine, manzaranın içindeki bir detaya uyum sağlamaya çalışarak veya onu vurgulayacak zekice bir mimik yaparak fotoğrafınızı klişe kalıplardan kurtarabilirsiniz. Ardından, yukarıda anlattığımız gibi, fotoğrafınızın ışık, renk ve gölge ayarları ile oynayarak resim kalitesini yükseltebilir ve sonra paylaşmayı tercih edebilirsiniz. Dilerseniz Instagram‘ı da anlık paylaşımlarınız için hızlı bir fotoğraf aracı olarak kullanabilirsiniz ama unutmayın, anahtar kelimeler, orijinal ve yaratıcı olmak.

2Tarşmalar

Sosyal ağlardaki tartışmalarda, ne yazık ki, sanal vandalizm ortaya çıkıyor. Bu kötü alışkanlık da tartışmanın asıl konusundan sapıp, tartışan kişilere saldırmak gibi etik dışı tavırlarla kendini gösteriyor. Bu çirkin davranıştan kesinlikle uzak durmanızı ve tartışmanın asıl konusuna odaklanmanızı tavsiye ederiz.

3- Yorumlar

Arkadaşlarınızın fotoğraflarına, durum paylaşımlarına yazdığınız yorumların, orada hep kalacağını unutmamalısınız. Bu yorumların, arkadaşlarınızı rencide etmemesine, ileride bir iş görüşmesine giderken sizi utandırmayacak olmasına ve elbette arkadaşlarınızın arkadaşlarını gücendirmemesine veya rahatsız etmemesine özen göstermelisiniz.

4– SPAM

işte sosyal medyanın en büyük belası. Ne yaparsanız yapın, yaptıklarınızın insanların sosyal medyaya açılan pencerelerde yayınlandığını unutmayın. Dolayısıyla, çok sık ve arka arkaya, rahatsız edici sayıda paylaşımda bulunmamaya çalışın . En yakın arkadaşınız bile olsa, Spam yaptığınızda hiç düşünmeden aboneliğinizden çıkabilir. Spam’den uzak durun.

tarihinde yayınlandı 1 Yorum

Sosyal Medyada Etkileyici Sözcükler

Sosyal Medyada Etkileyici Sözcükler

Video ve fotoğraf sosyal medyada çok önemli ama güzel sözlerin, doğru metinlerin de hakkını yemeyelim. çoğu arkadaşınızın Twitter’da özlü sözler paylaştığını görmüşsünüzdür.

Sosyal Medya

Bunların internetteki özlü söz sitelerinden alıntı olduğunu artık herkes biliyor ama yine de seviliyor ve ilgi görüyorlar. Siz bir adım daha ötesine gitmek isterseniz, Türkiye’de herkesin çok duymadığı özlü sözleri, şiirleri veya önemli başka metinleri Twitter’da, Facebook’ta veya diğer sosyal ağ hesaplarınızda paylaşabilirsiniz.

 

Bu iş için, ortaokulda öğretilen kadar, azıcık yabancı dil bilmeniz gerekiyor. Eğer okuduğunuzu birazcık anlayacak kadar yabancı diliniz varsa, yabancı edebiyat sitelerinde, yabancı özlü söz sitelerinde hala Türkçeye çevrilmemiş pek çok yabancı özlü söz” bulunuyor.
Bunları Google’ın Translate servisi (translate.google.com) ile Türkçeye çevirin. Elbette Google Translate sözleri “Tarzanca” olarak Türkçeye çevirecektir.

Ancak siz azıcık çaba ile bu “bozuk” cümlelerin anlatmak istediklerini doğru Türkçe ile temiz bir cümleye dönüştürebilirsiniz.

Ardından, yazarının isimini de ekleyerek, cümleyi Twitter’da paylaşın ya da Facebook durum güncellemenize yazın. Artık daha önce çok az duyulan bir özlü sözü paylaştığınız için beğenileri toplayacaksınız.

Takipçileriniz önce azar azar gelecek ancak siz yaratıcılığınızı kullandıkça, özlü sözlerinizi ve önemli metinleri belki fotoğraflarla da destekledikçe, takipçilerinizin sayısı gittikçe çoğalacak ve bir gün uyandığınızda bakmışsınız ki, büyük bir gazetenin Pazar ekinde, sosyal medyadaki ünlülerden bahseden bir makalede adınız geçiyor.

Ne olduğunu anlamadan, Twitter ünlüsü olmuşsunuz, sosyal medya fenomeni olmuşsunuz! Ama elbette, sosyal medya fenomen i olmak karnınızı doyurmayacak, siz yine de derslerinize çalışıp, meslek edinmekten geri durmayın.