Sosyal Medya Etiği
Dikkat etmeniz gerekenleri kısaca şöyle özetleyebiliriz.
1-Fotoğraf paylaşımı
Artık herkesin elinde akıllı bir telefon ve 3G bağlantısı olduğu için fotoğraf paylaşırken, herkesin kolayca çekip internete yüklediği “klişe” fotoğraflar çok ilgi çekmeyecektir. Örneğin yemek masasında arkadaşlarınızla poz verdiğini fotoğraflarla sadece buluşmanıza kimlerin geldiğini ve nasıl bir ortamda bulunduğunuzu merak eden yakın arkadaşlarınızın birkaç saniyelik ilgisini toplayabilirsiniz. öte yandan, sosyal ağlarda artık “havuza girdim, denizde yüzdüm, havaya sıçradım, ayağımın ucundan manzara, dostlarla yemek keyfi” kıvamında fotoğraflar artık itici bulunmaya başlıyor. O kadar çok insan bu klişe fotoğraflardan çekip paylaşıyor ki bu tarz fotoğrafların artık espirisi kalmadı, hatta klişe oldu. Hatırlarsanız, yaz aylarında sosyal medyada “bu yaz deniz, kum, güneş fotoğrafı koyanlara tavır koyalım” söylemi bile yükseldi. Bu yüzden bir fotoğraf yayınlamadan önce kendinize şunu sormanız lazım: “Bu fotoğraf, ne kadar orijinal ve ne kadar yaratıcı bir poz içeriyor?”
Elbette, Facebook bir sosyal ajanda ve arkadaşlarınızla gezip tozarken, yemek masasında veya diğer ortamlarda klasik pozlarınız da olacak ancak sosyal medya fenomeni olmak için bundan çok daha fazlasına ihtiyacınız var ve gerisi sizin yaratıcılığınıza kalıyor. Boğaz’da yürürken bir manzara bulup önüne geçerek, kameraya gülümseyerek Japon turist pozu vermek yerine, manzaranın içindeki bir detaya uyum sağlamaya çalışarak veya onu vurgulayacak zekice bir mimik yaparak fotoğrafınızı klişe kalıplardan kurtarabilirsiniz. Ardından, yukarıda anlattığımız gibi, fotoğrafınızın ışık, renk ve gölge ayarları ile oynayarak resim kalitesini yükseltebilir ve sonra paylaşmayı tercih edebilirsiniz. Dilerseniz Instagram‘ı da anlık paylaşımlarınız için hızlı bir fotoğraf aracı olarak kullanabilirsiniz ama unutmayın, anahtar kelimeler, orijinal ve yaratıcı olmak.
2– Tartışmalar
Sosyal ağlardaki tartışmalarda, ne yazık ki, sanal vandalizm ortaya çıkıyor. Bu kötü alışkanlık da tartışmanın asıl konusundan sapıp, tartışan kişilere saldırmak gibi etik dışı tavırlarla kendini gösteriyor. Bu çirkin davranıştan kesinlikle uzak durmanızı ve tartışmanın asıl konusuna odaklanmanızı tavsiye ederiz.
3- Yorumlar
Arkadaşlarınızın fotoğraflarına, durum paylaşımlarına yazdığınız yorumların, orada hep kalacağını unutmamalısınız. Bu yorumların, arkadaşlarınızı rencide etmemesine, ileride bir iş görüşmesine giderken sizi utandırmayacak olmasına ve elbette arkadaşlarınızın arkadaşlarını gücendirmemesine veya rahatsız etmemesine özen göstermelisiniz.
4– SPAM
işte sosyal medyanın en büyük belası. Ne yaparsanız yapın, yaptıklarınızın insanların sosyal medyaya açılan pencerelerde yayınlandığını unutmayın. Dolayısıyla, çok sık ve arka arkaya, rahatsız edici sayıda paylaşımda bulunmamaya çalışın . En yakın arkadaşınız bile olsa, Spam yaptığınızda hiç düşünmeden aboneliğinizden çıkabilir. Spam’den uzak durun.