Göz kapağı kenarındaki yağ bezlerinden birinin cerahatle dolarak büyümesidir. Bunu yapan stafilokok denen mikroplardır. Doktorun vereceği penisilin cinsinden antibiyotikler kullanılmalıdır.
Çift Görme Hastalığı :
Bakılan cisimlerin çift görülmesi göz damarları veya sinirlerindeki bir hastalığın sonucu olabilir. Vakit geçirmeden bir uzman hekime başvurarak tam bir muayene yaptırın.
Gece Körlüğü :
Gece körlüğü denilen rahatsızlık alaca karanlıkta etrafı iyi görememektir. Buna halk arasında ”tavuk karası” adı da verilir. Sebebi A vitamini eksikliğidir. Kısa süre A vitamini kullanarak bu rahatsızlık iyileştirilebilir.
Göz Nakli :
Gözün ön kısmındaki cam gibi saydam tabaka görmeye engel olacak kadar bulanmış ve beyazlaşmışsa, bu kısımdan pencere şeklinde bir parça çıkarılarak yerine ölmüş bir kimseden alınan saydam tabaka aşılanır. Buna göz nakli daha doğrusu ”saydam tabaka” nakli adı verilir.
Göz Yanıkları :
Göze kimyasal maddeler (tuz-ruhu, sirke, kezzap v.s.) sıçramışsa, ilk yapılacak iş hemen musluğun altına koşarak bol su ile gözü yıkamaktır. Gözü katiyen ovuşturmayım Şiddetli ışınlar da gözün dibinde yanıklara sebep olur. Uzun müddet güneşe bakmak ya da kaynak elektrodlarını seyretmek tehlikelidir. Bu gibi durumlarda siyah camlı gözlüklerle gözü koruyun.
Göz Çapaklanmaları :
Göz kapakları kenarında yağ kıvamında sarı bir madde birikmesine ve göz kapaklarının birbirine yapışmasına çapaklanma adı verilir. Bunun sebebi göz kapağı kenarındaki yağ bezlerinin iltihabıdır. Doktorun vere. ceği antibiyotikti merhem sürülürse geçer.