Gebelik Hastalıkları – Gebelikte Kusma – Gebelik Toksemisi
Gebelik sırasında annenin çeşitli şikayetleri olabilir ve gebeliğe has bazı hastalıklar belirebilir. Bunların, bazıları önemsizdir. Bazıları ise hayatı tehdit edecek kadar ciddidir. Bu hastalık ve şikâyetlerin tedavisi aşağıda kısaca ele alınmıştır:
Gebelikte Bel Ağrıları
Leğen ve sağrı kemiği arasındaki mafsalın açılmasından ileri gelir. İyi uyan bir gebelik korsesi giymek faydalıdır. Ayrıca akşamları yatarken ağrıyan yere sıcak tatbik edilir.
Gebelik kusmaları
Gebelik süresince en çok karşılaşılan sorunların başında bulantı ve kusma gelmektedir. Kısa sürer ve aralıklı olursa normal bir şikayet olarak kabul edilir. Fakat sürekli ve ağır kusmalar su ve tuz kaybına sebep olarak annenin ve çocuğun hayatını tehlikeye atar. Bu durumda doktora veya hastaneye başvurmalıdır. Bulantı ve kusmanın önlenmesi için kuru ve tuzlu çörekler yemelidir. Yemekte su içmekten kaçınmalıdır. Yağlı ve baharatlı şeyler yememelidir. Bulantı önleyici ilaçlar kullanılır, ayrıca B6 vitamini faydalıdır. 2 gün ağızdan su bile almamamışsa hastaneye başvurulmalıdır. Damardan serum tedavisi gerekebilir.
Gebelik Toksemisi
Gebelik sırasında görülen bu hastalığın başlıca üç belirtisi vardır:
1) İdrarda albümin çıkması.
2) Tansiyonun sık sık yükselmesi.
3) Bulantı ve kusmaların sıklaşması.
Tokseminin neden kesin olarak bilinmemektedir. Rahimde ki çocuğun iyi bir pozisyon alamaması ve süresinden önce ayrılması toksemiye neden olabilir. Bu rahatsızlıkta genellikle karaciğer, gözler ve böbrekler bozulmaktadır. Ağır vakalarda ise şuur kaybı ve ani çırpınmalar ortaya çıkabilmektedir. Gebelik sırasında toksemi durumunda annenin hayatını kurtarabilmek açısından çocuk derhal alınmalıdır. Aksi durumda hem annenin hem de çocuğun hayatı tehlikeye atılmış olacaktır.