Yer altı kanalizasyonları ve temiz su borularının çoğu güçlendirilmiş kuru karışım betonlardan yapılmıştır. Güçlendirilmiş olması demek, beton içinde çelik barların yapısal dayanıklılığını arttırmak adına yerleştirilmesi demektir. Kuru karışım betonun tipini ima eder, kalıba dökdükten sonra çekip çıkartabilirsiniz ve şeklini korumaya devam eder.
Beton borular çeşitli uzunluklara ve boyutlara sahiptirler. Kullanım ömürleri 100 yıldır. Kuru karışım beton taştan, çakıl kumundan, kireç taşından, kilin özel karışımından, sudan ve suyun etkileri azaltan karışımlardan oluşur. Bu saydığımız karışımlar taşıyıcılar yardımıyla özel taşıma bantlarıyla silolara aktarılır ve mikserler yardımıyla yapılan harç karışımına başlanır.
Bütün silolar mikseri beslerler. Harç karışırken kil ve su karışımı, kum ve çakılı kaplar. Su azaltıcılar en az miktarda su kullanımını sağlar ve daha az su daha güçlü ve daha uzun ömürlü bir beton demektir. İşçiler kafes denen şeyi yapmak için özel bir makine kullanırlar.2,5 metre uzunluktaki demir çubuklar dairesel düzende yerleştirilir. Otomatik makine ile demir bir kabloyu çubuklar etrafında sarar.
Ve böylelikle istenilen uzunlukta ve kalınlıkta dairesel bir beton kalıbı oluşturulur ve çelik bir kalıpla hazırlanan dairesel çubuğun heryeri kapatılır. Artık içine harç dökülmeye hazırdır. Uzun matkap ucu şeklinde bir çubuk kalıbın içinde mikser görevi görür, harç döküldüğü sırada da mikser harcın eşit dağılması için sürekli dönerek harcı kolaylıkla dağıtır. 60 derecelik sıcaklıkta 12 saat boyunca bekletilen boruları artık kullanılmaya hazırdır.
İşte size beton borunun hayata gelme hikayesi…