Sabah kalktığımda takvimler 17.09.2012 tarihini gösteriyordu. Güne erken başladım, işlerimi halletmeye çalışırken sosyal medyaya da göz atmayı ihmal etmiyordum. Sosyal medyada gün içerisinde ”Adnan Menderes” ismi büyük sükse yapıyordu.
Adnan Menderes kimdir ? Bu ismi tanımam fazlasıyla geç olmuştu… İlköğretim ve lise yıllarımda sadece onun ismini taşıyan bulvarı biliyordum. Adnan Menderes için Bediüzzaman Hazretlerinin söylediği söz üzerine ” İslam Kahramanıdır, Adnan Menderes” bu ismi tanımaya çalışmıştım. Gerçekten de kahraman olup olmadığını sorgulamıştım.
Ezanı Türkçe okunuşundan arapça olan asli diline çevirmesi , kapatılan dini mağbetleri açması, tek parti dönemine son verip çok partili döneme geçmesi dini değerler ve demokrasi açısından çok önemli gelişmelerdi. Ben kahraman ifadesinin bile bu kişi için az olduğunu düşünüyorum.
Bugün, Akşam Gazetesi yazarlarından Gürkan Hacır, Adnan Menderesle ilgili yazı kaleme almıştı. Ayhan Aydan ile Adnan Menderes aşkını ve kürtaj olaylarını yazmıştı. Adnan Menderes için ”Kahraman” diyenleri eleştirmişti. Gürkan Hacır beyefendiyi diyorum:
Efendimiz döneminde bir köpeğin karnını doyurduğu için Cennetle müjdelenen fahişe kadın bile varsa. Dini alanda ve demokratik alanda bu işleri yapan insandan Kahraman olarak bahsedilmesi çok ütopik olmamalı… 51 yıl önce sebebi halen bilinemeyen olaylardan dolayı idam edilen Demokrasi Şehidimizi saygı ve rahmetle anıyorum.
Saygılar…
demokrasi şehidi ise vay onun haline. ŞEHADET kavramı İSLAMİ’ dir. ALLAH için ve onun bize emrettiği değerler için ölünse ŞEHİT olunur.
Türkçe Ezan ve Menderes kitabını okursan hangi değerler için şehit olduğunu anlayabilirsin…