Gözle görülmeyecek kadar ufak ve mikrop adı verilen canlıların insan vücudunda çoğalarak üremesi ateş denilen olayı meydana getirir. Ateşin olup olmadığını derece koyarak anlarız. Derece içindeki cıva 37 işaretini geçerse ateş var demektir. Derece ağıza, koltuk altına veya makada konabilir. Koymazdan Önce sallanarak cıva sütunu 37’nin altına düşürülmelidir.
Birçok ateşli hastalık kendi kendine geçer (nezle, grip, bronşit, üşütmeler). Bazıları ise ilaç tedavisini gerektirir (zatürre, tifo, menenjit vs.) Bu konuda doktora danışmandır. Ateşli hastanın odası iyice havalandırılmalıdır. Odanın ısısı ne çok sıcak ne çok soğuk olmalıdır. Çarşaf ve örtüleri her gün değiştirilmelidir. Genellikle perhize gerek yoktur. Hasta canının istediğini yiyebilir. Çorba, süt su, çay, meyva suyu bol miktarda verilmelidir. Ateş çok yükselirse ıslak bezlerle vücut silinir ya da hasta ıslak çarşafla örtülür, Ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Hemen hemen bütün ateşli hastalıklar bulaşıcıdır. Onun için ateşli hastanın yanına başkaları girmemelidir.
Ateşi Düşürmek İçin Öncelikle Yapılması Gerekenler:
- Ateş akciğer ve kalbin yükünü arttırmaktadır. Bu yüzden yükü hafifletmek adına hasta mutlaka yatırılıp istirahat etmelidir.
- Ateşi olan hasta bol bol sıvı kaybedecektir. Buna önlem olarak sindirimi kolay olan bol sulu yiyecekler veya sıvı gıdalar verilmelidir.
- Ateşten dolayı dudaklar kuruyacaktır. Bu da mukozada çatlaklara neden olabilmektedir. Bu durumu önlemek için ağız sağlığına dikkat etmeniz gerekir. (Örneğin; günde bir kez antiseptik su ile ağız çalkalanması)
Allah razı olsun çoooook faydalı bilgiler.