Derinin bir çok önemli görevleri vardır. Bir kere vücuda mikronların girmesini önler, sıcağa, soğuğa, ışınlara ve çarpmalara karşı diğer organları korur.
Deride sonlanan sinir uçları dokunma, ağrır sıcak, soğuk gibi duyguları alarak beyne iletir. Deri kan damarlarından zengindir ve vücut ısısını ayarlamakta önemli rol oynar. Ter bezleri sıcakta fazla ter yaparak serinlemeyi sağlar. Yağ bezlerli ise derinin kurumasına engel olur. Deri genellikle yumuşaktır ve kolayca kıvrılır. Gençlerde daha elastiktir. En kalın deri avuç içlerinde ve tabanlarda bulunur. El içlerindeki parmak izleri her insanda farklıdır ve bu ki-silerin tanınmasında kullanılır. İki insanın aynı parmak izine sahip olma şansı 24 milyarda 1’dir. Derinin en dış tabakası cansız hücrelerle kaplıdır. Bunlara kepek denir. Alttan üreyen hücreler durmadan ölen hücrelerin yerini alır.
Akne ( Ergenlik Sivilcesi )
Yüzde, boyunda ve gövdede yağ bezlerinin tıkanarak, iltihaplanması sonucu beliren sivilcelere akne denir. Bulûğ çağlarında görülür, iltihap ilerleyip derine işlerse iz bırakabilir. Akne tedavisi için perhiz, kükürtlü losyonlar ve sabunlar. İltihap varsa antibiyotikler kullanılır. Tedavide sabırlı olmak gerekir. Bazen hormon tedavisi ya da A vitamini fayda gösterir.
Deride Yağlanma
Bazı kimselerde yağ bezleri fazla faaliyet gösterir ve deri devamlı olarak yağlı kalır. Özellikle sıcak havalar ve ruhi baskılar yağ ifrazını artırır. Bunun tedavisi için en iyi yöntem sık sık yumuşak bir tuvalet sabunuyla yıkanmaktır. Yağ İfrazını azaltacak ya da önleyecek bir ilâç mevcut değildir.