Tıp dilinde “epilepsi” adı verilen sara‘ya, özellikle küçük çocuklar arasında oldukça sık rastlanır. Dünyada aşağı yukarı her 100 çocuktan 51 sara nöbeti geçirir.
Saranın Belirtileri :
Nöbetten sonra sara geçiren çocuk büyük olasılıkla uykulu bir halde olacak ve uyumak isteyecektir.Hatta yaklaşık bir saat boyunca kol ve bacağında felç durumu belirir.Büyük nöbet denilen bu biçim yetişkinlerde de görülebilmektedir.
Küçük Nöbet: Küçük nöbet genellikle çocuklarda ve gençler görülür.Yetişkinlik çağına gelindiğinde ise ortadan kaybolur.Küçük nöbet geçiren kişi genellikle yere düşmez fakat bir iki saniyeliğine dünyayla ilişkisi kesilir.
Bölgesel Nöbet : Sara nöbetinin üçüncü biçimi olan bölgesel nöbet genellikle kolun yada bir ayağın anlık sarılmasından meydana gelir.Kimi zaman ise belirtilen uzuvlar seyreyerek tepki verebilir.
Şakak Lobu Sarası : Bu nöbeti geçiren hastalar genellikle dudak şaplatma, sık sık dudak yalama, başını geri atma ve yüz buruşturma hareketleri yapar.
Sara Tedavisi :
Bir nöbet sırasında tek yapabileceğiniz şey çocuğu güvenli duruş konumuna getirmenizdir. Nöbet geçince, çocuğu konuşarak yatıştırın ve yatağına gitmesine yardım edin.
Nöbet on dakikadan uzun sürerse ya da birkaç nöbet birbirini izlerse, sürekli solunum tutulması beyin yıkımına neden olabileceği için. acil tıbbi yardım isteyin.
Tıbbi tedavi: Büyük nöbetler beyindeki anormal elektrik etkinliğini denetim altına alabilen, çırpınma önleyici (antıkonvülsan) çeşitli ilaçlarla tedavi edilebilir. İlaç tedavisi, nöbetlerin sıklığını azaltacaktır; hatta nöbetler bütünüyle ortadan kalkabilir. Yalnız, çırpınma önleyici ilaçların, uyku hali gibi istenmeyen yan etkileri olabilir.Çocuğunuzun ilaç tedavisini yakından gözlemeniz ve kaygı verici yan etkiler ortaya çıkarsa doktoruna bildirmeniz gerekir.