tarihinde yayınlandı

Horhor Medresesi

Horhor Medresesi

Bediüzzaman Said Nursi’nin 1897 – 1907 ve 1912 – 1914 yılları arasında medrese olarak kullandığı ve talebe yetiştirdiği Horhor Medresesi, 98 yıl aradan sonra Cuma Namazı ile birlikte ibadete açıldı.

1915’te Van’ın Ruslar tarafından işgali ve Ermeni olayları sırasında tamamen yıkılarak ibadete kapatılan Horhor Medresesi yeniden inşa edildi.

98 yıl sonra Cuma Namazı için Horhor Medresesine akın eden cemaat arasında Van valisi Münir Karaloğlu, il müftüsü Nimetullah Arvas, kurum müdürleri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş vardı.

tarihinde yayınlandı

Mantarlı Patates Dolması

Mantarlı Patates Dolması

 

Mantarlı Patates Dolması

Siz bu Ramazan da aç kalmayın diye sizin için özel bir yemek daha kaleme aldık ve sadece sizler  için Yemek Tarifleri kategorisinde Ramazan Yemekleri Manüsüne ekledik…

Malzemeler
• 4 Büyük boy patates • 1 Kase mantar- 3 Diş sarımsak • 1 Soğan • 2 Biber
• 3 Domates • 1 Tutam fesleğen • 1 Demet ıspanak • 1 Kase yoğurt
• 1 Su bardağı kaşar peyniri rendesi • Tuz, karabiber • Sıvı yağ

HAZIRLANIŞI:
Patateslerin kabuklarını soyduktan sonra enine ikiye bölüp bıçağın ucuyla iç kısmını çukurlaştırıyoruz. Bol yağda altın sarısı oluncaya kadar patateslerimizi kızartıyor ve havlu kağıt üzerine alıp tuz serptikten sonra fırın kabına diziyoruz. Bir tavaya sıvı yağı döküp doğranmış mantarları ve sarımsakları soteliyoruz.

Peşinden ince doğranmış biberleri, domatesleri, fesleğeni, tuz ve karabiberini ilave edip pişiriyoruz. Kızarttığımız patateslerin iç bölümlerine bu karışımı dolduruyoruz. Aynı tavaya ince doğranmış soğan ve sıvı yağ alıp kavurduktan sonra doğranmış ıspanakları ilave edip tuz, karabiber ekleyerek 1-2 dk çeviriyoruz.

Mantarların üzerine yerleştirip rendelenmiş peynirleri de paylaştırarak önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar tutuyoruz. Fırından aldıktan sonra servis edeceğimiz tabakların içine çırpılmış yoğurttan koyup birer tane patates dolması oturtuyoruz. Fesleğen yapraklarıyla süsleyip servis ediyoruz.

Etsiz, hafif ve doyurucu bir lezzet. Afiyet Olsun…

tarihinde yayınlandı

Piston Aşağı indi Ne Demek

Sosyal medyada yankı yapan ve medyayı uzun süre meşgul eden “Piston Aşağı İndi” olayını aydınlatmak ve siz değerli ziyaretçilerimizi bu konuda genel kültür sahibi yapmak için bu çok önemli yazımı “Piston Aşağı İndi Ne Demek” başlığı ile sizlerle paylaşıyorum…

Şimdi bu konunun başlığında geçen kelimeleri teker teker açıkladıktan sonra Piston Olayını açıklamaya çalışacağım…

Öncelikle pistonun ne olduğunu açıklayarak başlayalım. Piston, Motorlu araçların motor kısmında yer alan ve benzin petrol yakıtı gibi kimyasal maddelerin enerjilerini mekanik bir enerjiye dönüştüren bir mekanizmadır. Piston aşağı indi kelimesinden de anlaşılacağı üzere bu motorlu taşıtta bulunan piston mekanizmasında bir hasar olmuştur.

Bu olay trafik ışıklarında bekleyen bir dolmuşta meydana geliyor. Trafikte bekleyen dolmuş aniden stop ediyor. Bu durumu açıklamak üzere ani bir hareketle şoför söylediği “Piston Aşağı İndi” cümlesini yanlış anlayan yolcular bir birlerini ezercesine aşağı inmeye çalışıyorlar. Bütün olay bundan ibaret, umarım “Piston Aşağı İndi Ne Demek” sorusuna bir nebze olsun açıklığa kavuşturmuşumdur…

tarihinde yayınlandı

Sosyal Medyanın Gerçek Yüzü

Merhaba arkadaşlar…
Bu yazımda sizler için sosyal medyanın önde gelen sitelerinin gerçek yüzlerini araştırarak sizlerin huzuruna sunuyorum. Facebook, Twitter ve YouTube gibi sitelerin iç dünyasını sizin önünüze seriyorum.

Facebook Mavisi
Facebook’un çoğunlukla mavi ve beyaz renklerden oluşan bir tasarıma sahip olmasının ardında Mark Zuckerberg’in renk körü olması gerçeğinin yattığını biliyor muydun?

140 Karakter Sınırı
Twitter’ın kullanıcılara tweet başına 140 karakter sınırlama koymasının sebebi, aslında bu platformun 2006 yılında kurulduğunda. ilk başta SMS üzerinden çalışmasının planlanmasıydı.

Janet Jackson ve YouTube
YouTube’un temelleri bir çöpçatanlık sitesiyle atılmıştı. Kuruculardan Jawed Karim, Janet Jackson’ın kıyafetinin açıldığı bir videosunu internette bulamayınca YouTube’ü kurdu.

tarihinde yayınlandı

Sosyal Medya Terimleri

Merak edilen Sosyal Medya Terimleri

Hayatı okurken karşılaşabileceğin terimlerin açıklamalarını burada bulabilirsin..

Sosyal ağlar artık hayatın değişmez bir parçası, bu sayfalarda da sıklıkla kendilerine yer buluyorlar. Bu mecraların kendilerine has bir dilleri ve özel terimleri de oluştu. Sosyal medyaya hakim olman ve bu dile yabancı kalmaman için en can alıcı terimleri derledik..

Sosyal Medya da Video ve Önemi

Hashtag
İstediğin kelimenin başına # (Windows ve Mac’te ALT+3 tuşları) yazarak onu tıklanabilen bir bağlantıya çevirebilir ve hashtag teknolojisine sahip sosyal paylaşım sitelerinde arama yapabilir, bu konuda kim ne söylüyor görebilirsin.

internet meme / Furya
Video, metin ve fotoğraf halinde yaygın olarak internet alt kültüründe kullanılırlar. Türkçe ‘miğm’ şeklinde okunan bu kavrama günümüzde en büyük örnek olarak ‘Harlem Shake’ videosu gösterilebilir. Yazılı olan örneklerinde ise gerçekçi durmayan bir yazıya ‘napak inanak mı kanka?‘ cevabı ve YouTube’deki  ‘Arif’in Manchester’a attığı golü arıyordum, bu videoya nasıl geldim?‘ yorumları gösterilebilir. Buna ek olarak Image Macro denilen başka bir mefhum vardır. Fotoğraflar üzerine yazı yazılarak, güldürme amacıyla yapılırlar.

+1
Mevzubahis yoruma katıldığını, yorumu yapan kişiyle mutabık olduğunu belirtir. ‘@’ işareti sonrası kişinin ismini yazmanız, sadece ona yazdığınızı belirtir. Mesela ‘@Hüseyin +1’ yazman onunla hemfikir olduğunu gösterir.

Troll
ilk kez 1990’Iarın başında BBS isimli forum türlerinde terim olarak kullanılmıştır. Kökeni troll ile balık avlamaya dayanır. Troll‘ler saçma sapan yorumlarıyla sizden olumsuz bir tepki beklerler. Örneğin bir topluluk Michael Jackson’ın ne kadar iyi bir sanatçı olduğunu konuşurken ‘deri rengini açtırıp, aslını inkar etti, onu dinleyenler de onun gibidir’ diyen kişi bir troll‘dür.

RT / Retweet
Twitter’da beğendiğin bir tweet’i takipçilerinin görmesini istiyorsan, profilinde paylaşmana yarar. Örneğin kan aranıyor duyurularını bu şekilde ‘kopyalaman’ daha çok kişiye ulaşmalarını sağlar.

Kısaltmalar
LOL, Loud out laughing, yani sesli gülmek manasına gelir. Slm ise ‘selam’ kelimesinden sessiz harflerin atılmasıyla oluşmuştur. ‘Kib’ ise kendine iyi bak’ın kısa halidir. Bu şekilde konuşanlara genelde hoş gözle bakılmaz.