Ağız ve burun yolu ile alınan hava akciğerlere kadar bronş adı verilen hava boruları ile taşınır. Bunların iltihaplanmasına bronşit adı verilir.
Bronşit en çok soğuk, sisli ve yağışlı havalarda olur. Bu hastalığı yapan mikroplar öksürük ve aksırıklarla etrafa yayılır. Onun için kalabalık yerlerden kaçınmalıdır. Temiz ve kuru hava bronşiti önleyen en iyi şartlardır. Bronşit öksürük, ateş, başağrısı, kırıklık, nefes darlığı ve göğüs ağrıları ya pir, Her öksürmede bol balgam çıktığı görülür. Hastalık 1-2 haftada geçebilir. İyi tedavi edilmezse süreklilik kazanır ve zaman zaman soğuk, yağışlı ve kirli havalarda tekrarlar.Bronşit tedavisi için antibiyotikler kullanılmalıdır. Bu konuda doktorunuza danışın. Ayrıca öksürük kesici ve söktürücü ilâçların, ağrı kesicilerin, ve C vitaminin de bronşit tedavisinde yeri vardır.
Ateş varken yatakta istirahat etmelidir. Yemekler kuvvetli olmalı, su, çay, limonata gibi sıvılar bol miktarda alınmalıdır. Göğüste fazla kuruluk ve yanma olursa bir çaydanlık kaynatarak çıkan su buharını 5- 10 dakika teneffüs etmek fayda verir. Odanın iyi havalandırılmış olması gerekir.
Bronşiti Belirleyici Etkiler:
- Bronşitin en belirgin özelliği öksürüktür.
- Boğazda iltihaplanma ve aşırı hassasiyet
- Nefes alıp verirken zorlanma ve boğuşma hissi
- Nefes alma aşamasında hırıltı duyulması
- Göğüs ve kalp üzerinde yer yer ağrı ve yanma hissedilebilir.
Bronşit, grip ve astımla hemen hemen benzer özellikleri taşımaktadır. Bronşiti gripten ayıran en belirleyici özellik belirtilerin uzun sürmesidir. Fakat astımla bronşiti ayırt etmek oldukça güçtür. Bu durumda uzman desteği almanızı öneririz.